Nyt værktøj styrker arbejdsmiljøet: Vi får overblik i en presset hverdag

Børnehaven Ahornhuset i Hørsholm har i samarbejde med Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) afprøvet værktøjet PUX, der skal hjælpe pædagogisk personale med at håndtere pressede situationer i hverdagen.
pædagoger i samtale
Et nyt dialogværktøj fra NFA skal hjælpe pædagoger med at skabe overblik over pressede situationer i hverdagen.

Kan man udvikle et dialogværktøj, som kan hjælpe pædagoger med at håndtere pressede situationer i hverdagen og skabe overblik og bedre løsninger på praktiske problemer?

Det har forskere fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) arbejdet på at undersøge i samarbejde med flere daginstitutioner. Værktøjet hedder PUX, og forhåbningen er, at det på længere sigt skal bidrage til at mindske stress og øge medarbejdernes trivsel.

"Pædagoger har både høje fysiske og mentale krav i arbejdet og et stigende problem med mentale sundhedsudfordringer. PUX-værktøjet skal hjælpe dem ud af nogle af de dagligdagssituationer, der presser dem i hverdagen," siger Annette Meng, der er forsker på NFA og projektleder i udviklingen af PUX-værktøjet.

Hvad er PUX?

Navnet PUX dækker over tre perspektiver, som pædagoger og andre medarbejdere kan bruge til at gennemgå konkrete situationer for at undersøge, om der er mulige løsninger eller ændringer, nemlig:

  • (P)rioritere opgaver: Kan vi undlade hele eller del af opgaven, og kan hele eller dele af opgaven flyttes til et bedre tidspunkt?
  • (U)dnytte ressourcer: Udnytter vi vores ressourcer bedst muligt, har vi de nødvendige kompetencer til at løfte opgaven, og passer vi på kroppen, når vi løser opgaven?
  • E(X)terne ressourcer: Kan vi bruge hjælpemidler eller anden hjælp udefra, der letter opgaven?

Læs mere om PUX på NFA’s hjemmeside

Børnehaven Ahornhuset giver 3 gode råd

En af de institutioner, der har været med til at afprøve og evaluere værktøjet, er Børnehaven Ahornhuset, som er normeret til 67 børn. Pædagog og souschef Charlotte Nyberg-Larsen giver her 3 gode råd og fortæller om, hvordan de har arbejdet med PUX:

  • Sæt tid af i plenum, så alle har en fælles opfattelse af og indgang til værktøjet.
  • Prioritér værktøjet på stuemøder, når I oplever udfordringer eller frustrationer i hverdagen.
  • Brug maksimalt 15-20 minutter på at diskutere en udfordring.

Hvad ville I gerne opnå?

”Vi blev kontaktet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og spurgt, om vi ville være med til at afprøve værktøjet PUX, som skulle forbedre arbejdsmiljøet. Det var midt i efterdønningerne fra coronapandemien, og vi havde nok at se til, men vi fandt det tillokkende, at værktøjet ikke tager så lang tid at bruge.”

”Desuden er vi et helt nyt ledelsesteam, og der har også været lidt udskiftning i personalet, så vi ville gerne have en fælles tilgang til at diskutere og forbedre vores arbejdsmiljø.”

Hvordan gjorde I?

”Vi fik præsenteret materialet på et personalemøde, hvor vi hver især havde forberedt os ved at tænke på en udfordrende situation. Det kunne være ’hvad vi gør efter frokost?’ eller ’hvad gør vi med mange sovebørn?’. Vi afprøvede PUX-værktøjet stueopdelt. Samlet giver de tre overskrifter et godt perspektiv på, hvordan vi prioriterer i hverdagen, om vi bruger vores ressourcer bedst muligt, og om der er mulighed for at få hjælp til opgaverne.”

Hvad har I lært ved at bruge værktøjet?

”I pædagogfaget er vi gode til at snakke sammen, men vi kan godt komme til at bruge lang tid på det. Med PUX har vi en tidsramme på 15-20 minutter til at få løst en udfordring, fx med garderoben eller når mange børn skal sove samtidig. Vi har oplevet, at vi hurtigt kan komme frem til en konkret løsning, som vi kan prøve af i en periode og evaluere.”

”Det kan være svært at finde tid til at bruge værktøjet i hverdagen, men det kan være godt givet ud at hive et par kolleger til side på legepladsen og bruge 15 minutter på at forholde sig til en udfordring, frem for at frustrationen får lov til at blive hængende.”

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.