Guide. Sådan undgår du tunge løft

Hverdagen med børn byder på mange løft, vrid og dårlige arbejdsstillinger. Det sker for eksempel, når børnene skal have tøj på eller skal skiftes. Ved at kombinere ergonomi med pædagogik skåner du dig selv og styrker børnene.



»Ergonomi og pædagogik er lige vigtige. Børn skal blive så dygtige, de kan, og et greb til det er at gøre dem selvhjulpne. Derfor ser vi på hverdagssituationer som at knappe sin jakke, sætte madkassen på plads, kravle op på puslebordet ad en stige og tage støvler af i en støvleknægt. Alt det kan børnene gøre, når de har redskaber til det. Samtidig skåner pædagogerne deres led og muskler,« siger Karen Louise Reeh, der er HR- og arbejdsmiljøkonsulent i børn- og ungeforvaltningen i Odense Kommune.



Dagtilbuddene i kommunen vandt tidligere på året Arbejdsmiljørådets arbejdsmiljøpris i kategorien muskel- og skeletbesvær, fordi medarbejderne har mere end halveret antallet af gange, de løfter børn.



»Siden 2011 har vi uddannet ergonomivejledere, så der er mindst én i alle 128 daginstitutioner. De holder fokus på, hvordan institutionen indretter hverdagen, så det er let for pædagogerne at træffe de rigtige valg. Det handler både om, hvilke hjælpemidler de skal have til rådighed, og om at få dem til at betragte børns selvhjulpenhed som en håndsrækning til både børnene og dem selv,« siger Karen Louise Reeh.



Det er også en god idé at få forældrene på banen.

»Man skal forklare forældrene, at det er bedst for barnet at gå ind i institutionen selv, fremfor at de afleverer barnet fra arm til arm. I stedet for at løfte 15 kilo kan pædagogen sidde på en taburet og tage imod barnet med åbne arme,« siger HR- og arbejdsmiljøkonsulenten.



Institutionen skal måske investere i taburetter, støvleknægte og stiger til pusleborde og krybber. Der skal også sættes tid af til, at ergonomivejlederen, som typisk er en pædagog, kan tale med kollegerne om, hvordan de skåner sig selv. Men afkastet er ret stort.

»En arbejdsulykke, for eksempel et knæk i ryggen, koster i snit 14.000 kroner, så investeringen er hurtigt tjent ind,« siger Karen Louise Reeh.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.