Fik du hørt dem alle? Disse fem podcasts lyttede I især til i 2023

Etiske dilemmaer og pædagogisk kernefaglighed fik Børn&Unge Podcasts lyttere til at spidse ører i 2023. Fik du hørt de mest populære udgivelser fra det forgangne år?
Mand lytter til podcast
Se, hvad lytterne foretrak fra Børn&Unge Podcast i 2023.

Mangler du en god podcast at lytte til, mens du fordøjer julemaden eller får styr på nytårsrengøringen? I denne oversigt over de mest populære udgivelser fra Børn&Unge Podcast i 2023 får du overblik over, hvilke etiske dilemmaer og nyheder om pædagogisk forskning, der har fået andre pædagoger til at spidse ører.

Indtil nu er der udkommet 20 episoder af Børn&Unge Podcast i 2023, og især fem af dem har været populære blandt lytterne. Hvilke episoder det drejer sig om, kan du se her. Vi begynder med femtepladsen og slutter med nummer et:

5

Comeback til fritidspædagogikken

Efter mange år i skyggen taler flere nu om, at fritidsområdet står overfor et comeback. Kortere skoledage og en tro på fritidspædagogikken som et værn mod stigende mistrivsel blandt børn og unge skaber fornyet opmærksomhed om, hvad klubber, SFO'er og fritidshjem kan. Men hvad findes der af forskningsbaseret viden om det fritidspædagogiske rum? Hør i den 5. mest lyttede podcast fra 2023 om forskningen. Og kom også med til Vesterbro Ungdomsgård i København, hvor pædagog Signe Lardell får mange kram, mens hun fortæller om fritidspædagogikkens styrker.

4

Hvad stiller vi op med kræsne børn?

Ad! Det er ikke alle madretter, der vækker lige stor begejstring i daginstitutionerne. Skal pædagoger acceptere børns præferencer, stille bønnegryden til side og hente spegepølsemadderne frem? Eller hellere nudge og nøde børnene i retning af en mere varieret kost af hensyn til deres dannelse? Det etiske dilemma i børns kræsenhed blev den 4. mest lyttede podcast fra 2023.

3

Børn drager omsorg for hinanden

En god og tryg start i vuggestuen har stor betydning for barn, forældre og pædagoger. Ny forskning viser, at der er en ressource til rådighed, som kan hjælpe til den gode vuggestuestart. Og det er en ressource, der bogstaveligt talt er lige ved hånden og helt oplagt at bruge. Hør mere i dette interview med Erik Hygum og Susanne Klit Sørensen fra VIA University College, som blev det 3. mest lyttede i 2023.

2

Du bliver, hvad du klikker på

'Du bliver, hvad du spiser', er et slogan, de fleste har hørt. Men tænker du også over, at du bliver, hvad du klikker på? I dette interview med læge og forfatter Imran Rashid kan du høre om de mekanismer i det moderne samfund, der efter hans mening er skyld i, at mange børn og unge mistrives. Men hvad kan pædagoger og andre ansvarsfulde voksne omkring børn og unge gøre for at modvirke udviklingen? Lyt med i den 2. mest populære episode fra 2023.

1

Må man sige nej til leg?

Må et barn sige nej til en kammerat, der vil være med til at lege? Det diskuterer panelet i denne episode af serien Dilemma, der sætter fokus på etikken i pædagogikken. Som altid, når det gælder dilemmaer, er der hverken et rigtigt eller forkert svar. Der er til gengæld ingen tvivl om, at lytterne har været glade for at lytte til podcast om etik i 2023, hvor denne episode blev den mest populære udgivelse fra Børn&Unge Podcast.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.