Flere på fuldtid kan booste arbejdsmiljøet

Bedre tid til omsorg og faglig fordybelse, højere trivsel og sammenhæng i arbejdet. Det er nogle af de arbejdsmiljømæssige gevinster, som flere pædagoger på fuldtid kan medføre ifølge projektet ’En fremtid på fuldtid’.
kvindehænder med orange ur

Der er meget at komme efter ved at skifte deltid ud med en arbejdsuge på 37 timer. Flere pædagoger på fuldtid har nemlig mange fordele. Udover at være en løsning på arbejdskraftmangel nu og i fremtiden, skubber det også til ligestilling, højere indtægt og ikke mindst arbejdsmiljøet.

”Trivslen kan blive bedre, og nogle steder er tonen blevet rarere, så man får lyst til at anbefale arbejdspladsen til nye kolleger,” fortæller Malene Haarder, der er partskonsulent i ’En fremtid med fuldtid’, som er en fælles indsats mellem KL og Forhandlingsfællesskabet, hvor 26 kommuner i øjeblikket undersøger, hvordan flere medarbejdere kan komme op i tid.

Økonomi står i vejen

Samtidig viser BUPL’s vilkårsundersøgelse fra 2021, at pædagoger, som oplever at have gode rammer for det pædagogiske arbejde, i højere grad arbejder fuldtid.

Men selvom de foreløbige erfaringer viser, at fuldtid fremmer arbejdsmiljøet, så står barriererne alligevel i kø på børneområdet, hvor halvdelen af medarbejderne er ansat på deltid.

For lederne er økonomi en af de største barrierer for at sætte medarbejderne op i tid. Da der sjældent følger penge med flere fuldtidsansatte i de enkelte dagtilbud, er det nødvendigt at lede efter løsninger andre steder.

Det kunne være at flytte timer fra ledige stillinger over til medarbejdere, der er ansat på deltid eller mindske vikarbudgettet for at frigive økonomi til flere på fuldtid.

Vil ikke tilbage på deltid 

”Det kræver nogle lidt modige ledere, men det kræver også, at medarbejderne er med på den,” siger Malene Haarder og understreger, at det i første gang handler om at prøve af, hvordan det er at arbejde fx fem timer mere om ugen eller komme op på 37 timer og opleve, hvordan det frigiver tid til de opgaver, der plejer at være svære at nå.

”Vores erfaringer viser bare, at de fleste ikke har lyst til at gå ned i tid igen,” konstaterer hun.

Fuld bemanding hele dagen

Sådan er det i daginstitutionen Eventyrhuset i Høje-Taastrup Kommune. 8 ud af 13 medarbejdere arbejder på fuldtid, og de deltidsansatte er ansat på høje timetal og kan have flere lange dage. Det giver fuld bemanding allerede fra kl. 8 og flere personaler i ydertimerne, som skaber frirum til møder, forberedelse og kontinuitet i den pædagogiske hverdag.

Til gengæld bruger de sjældent vikarer, og medarbejderne dækker hinanden ind ved sygdom og fravær, som generelt er lavt på arbejdspladsen.

”Det er klart en fordel for børnene, at vi dækker hinanden ind, så det er en, de har ansigt på, og som kender rutinerne,” fortæller pædagog Camilla Wegge Andreasen. Hun mener, det styrker arbejdsmiljøet og gør en kæmpe forskel, at medarbejderne vikarierer for hinanden, fordi de bare falder ind i opgaverne og kender hinanden så godt.

Retfærdig og robust vagtplan

Samme gode erfaringer har Børnehuset Grønttorvet i Valby, hvor alle pædagoger, pædagogiske assistenter og medhjælpere er ansat på fuld tid. Det giver et stærkt fællesskab og en robust vagtplan med luft til uforudsete ting. Desuden har alle medarbejdere en ugentlig forberedelsestime, som kan placeres efter eget valg.

Det giver en følelse af retfærdighed, at alle arbejder lige meget, fortæller vuggestuepædagog og tillidsrepræsentant Sascha Stær:

”Ingen sidder med følelsen af, at ’det er også altid mig…’ for vi er her lige meget, vi går ind i det her sammen og løfter i flok.”

Modstand i starten

Når konsulent Malene Haarder kommer ud i landets kommuner og afholder workshops om flere på fuldtid, oplever hun nogle gange modstand i starten. Medarbejderne kan være bekymrede for balancen mellem arbejdsliv og privatliv, og at helbredet ikke kan holde til flere arbejdstimer.

”Vi har oplevet nogle steder, at arbejdsmiljøet allerede er presset, når de starter i projektet, og det kan give enormt meget modstand. Det er ikke alle, der synes, det er fantastisk. Tværtimod siger mange, at det er fuldstændig urealistisk,” fortæller hun og ridser op, at det, som stresser de ansatte, ofte er alt det, de ikke kan nå som fx stuemøder, dokumentation og forberedelse.

Her er erfaringen, at det har stor betydning at få sat ord på det, der presser, og at det kan føre til bedre trivsel at være med til at finde løsninger, der kan flytte noget.

Tal om barrierer

AMR kan indtage en vigtig rolle ved at sikre en åben dialog på arbejdspladsen om barrierer for at gå op i tid, lyder anbefalingerne fra fuldtidsindsatsen.

Afsæt tid sammen med ledelsen til at tale om det. Tag debatten på et personalemøde, hvor I diskuterer fordele og ulemper og skab et rum for at gå i dybden med, hvad det egentlig er, der er svært. Spørg ind til præcis, hvad det er, kollegerne synes, der er hårdt. Måske vil der dukke noget op, der kan løses.

Sådan er det gået i den nordsjællandske institution Trekløveren, der har taget utraditionelle midler i brug for at få flere pædagoger til at gå op i tid: Tre dage med hele 10 timers arbejde og til gengæld en ekstra ugentlig fridag til hver pædagog.

Forslaget, der kom fra en medarbejder, mødte skepsis, men efter seks ugers prøvetid vil fem ud af 20 medarbejdere gerne fortsætte ordningen. Måske fordi det er en vigtig del af rammerne, at de lange vagter ikke betyder 10 timers arbejdsdag på gulvet.

Indflydelse har stor betydning

Det er en vigtig pointe er, at det ikke er meningen at man bare skal have tilsvarende flere timer på gulvet med børnene, hvis arbejdstiden øges. I stedet kan timerne bruges til at skabe arbejdsro og planlægge de opgaver, der ofte er svære at nå, til slutningen af arbejdsdagen eller måske løse dem hjemmefra om aftenen.

”Det går igen, at indflydelse på arbejdstiden og hvordan medarbejderne bruger deres tid, har kæmpe betydning for trivslen. Det at kunne være med til at tilrettelægge arbejdsdagen giver en meget større tilfredshed, og det gør noget godt for det psykiske arbejdsmiljø,” slår Malene Haarder fast.

Hun minder også om, at det for mange velfærdsmedarbejdere er uvant selv at kunne disponere over deres arbejdstid, og alene det kan føles som en stor forbedring af vilkårene.

 

Tal om gevinster og barrierer ved fuldtid

  • Tal med kollegerne om gevinster ved fuldtid – er det højere løn, højere pædagogisk kvalitet, arbejdsglæde, mindre stress eller lettere planlægning?
  • Undersøg og vær åbne om barriererne for at flere går op i tid. Bryd dem ned i mindre stykker for at finde ud af, hvad udfordringerne egentlig handler om – er det helbred, familieliv eller fritid?
  • Prioriter gevinster og barrierer – hvad er det vigtigste, I kan opnå ved fuldtid, og hvad er de største udfordringer?

Find mere inspiration til at arbejde med gevinster og barrierer og læs om, hvordan tre børnehuse arbejder med at få flere medarbejdere op i tid på www.fultid.dk

 

3 spørgsmål til at tale om arbejdstid hos jer

Hvis flere skal op i tid eller på fuld tid er det nødvendigt med en fælles forståelse af både barrierer og arbejdsmiljømæssige gevinster, det kan medføre.

På www.fuldtid.dk finder du et redskab i tre trin, der kan inspirere jer til, hvordan I kan kortlægge og prioritere arbejdsmiljøindsatser og fjerne barriererne.

Et godt sted at starte er også at drøfte disse 3 spørgsmål:

  1. Hvorfor kom du på deltid?
  2. Hvilke fordele kan du se ved at gå op i tid?
  3. Hvad kan gøre det attraktivt for dig at gå op i tid?

Find og print folderen ’Overvejer du at gå op i tid’ som indeholder flere svarmuligheder og kan give anledning til gode snakke på www.fuldtid.dk

 

Kort om fuldtidsindsatsen

KL og Forhandlingsfællesskabet, som BUPL er en del af, er gået sammen med 26 kommuner om indsatsen ’En fremtid med fuldtid’, der skal gøre det attraktivt og muligt at få flere kommunale medarbejdere op i tid eller på fuldtid.

Undervejs holdes workshops for ledere, TR og AMR på tilmeldte arbejdspladser, som afprøver løsninger, der løbende bliver delt med resten af landets kommuner.

Fuldtidsindsatsens konsulenter kan kontaktes på mailen: fuldtid@forhandlingsfaellesskabet.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.