Naturforskerens tip: Sådan bruger du teknologi i naturen

Et forskningsprojekt vil styrke samspillet mellem teknologi, pædagogik og børn. Her får du projektlederens væsentligste pointer og tip til at bruge teknologi i naturen.
bille i naturen

Når man mixer de rigtige apps og hjemmesider med pædagoger og børn, kan det fremme naturoplevelsen.

Det fortæller leder af forskningsprojektet ’Naturlig Teknik’ ved Aarhus Universitet, Theresa Schilhab, som i denne guide giver sine bedste råd til at bruge teknologi i naturen.

1. Natur via kameraet

I dag er børn ofte mere trygge ved teknologien, end de er ved naturen. Men der findes en del gode naturapps, der kan bruges aktivt til at gøre børn trygge i naturen. Du kan fx bruge den moderne teknologi til at skærpe børnenes opmærksomhed ved at lade dem filme og optage lyde af fugle ved foderbrættet, som de kan gense og genhøre på fugleapps.

2. Lad børn tage styringen

Som pædagog behøver du hverken at være teknologinørd eller specialist i dyr og natur. I stedet for at servere al viden på forhånd, når I er på tur, kan du opfordre børnene til selv at slå op på pc, mobil eller iPad sammen med dig for at finde ud af, hvordan fx en læderløber ser ud. Børn kan zoome ind på det, der interesserer dem, og derigennem få flere naturoplevelser.

3. Tag hukommelsen med hjem

Hvis børnene tager billeder selv eller finder flere billeder, mens I er ude i naturen, bliver det lettere at fortælle om hjemme, da billederne fungerer som en slags ekstern hukommelse, der kan deles med andre. I kan bruge billederne i en billedbog eller et eventyr, for eksempel med appen Book Creator. Dermed bliver børnene både mere kompetente brugere af teknologi og får ny viden eller oplevelser.

4. Væn børn til naturen

Du kan bruge spille- og legeapps til at styrke oplevelsen af hygge og socialt samvær i det fri. Der er apps, hvor børnene skal jagte monstre, flygte fra zombier eller finde skatte, fx Geocaching. Du kan også spille musik for at stimulere børns lyst til at være udenfor, eller du kan bruge bevægelsesapps, der styrker fysisk aktivitet i naturen.

5. Viden om bæredygtighed

Apps, der guider til indsamling af råvarer i naturen til madlavning, kan gøre børnene klogere på sammenhængen fra jord til bord. Det kan hjælpe dem til at forstå vores afhængighed af naturen som spisekammer. Og så kan du bruge søgemaskiner og leksikonapps sammen med børnene, så de får støtte til at udforske naturen.

6. Afprøv teknologi til sanserne

Apps, der forvandler smartphones til lupper og mikroskoper, kan give børn indblik i andre verdener. Du kan også hente en app, der måler lyden omkring jer. Hjelmkamera og droner kan give nye perspektiver på den kendte verden. Ligesom simple GPS-ruter og skridttællere kan bruges til at huske, hvor og hvor langt I har gået.

7. Find de gode apps

Find ud af, hvad børnene interesserer sig for og tænder på. Brug derefter tid på at finde de apps, der fungerer for jer. 

Du finder en god liste over apps her. Listen indeholder både forklaringer på, hvad appen kan, om den er gratis, og hvilke formål den kan bruges til.

 

Om forskningen

Forskningsprojektet ’Naturlig Teknik’ er ledet af naturforsker Theresa Schilhab, Aarhus Universitet.

Følg projektet og få flere idéer til udeaktiviteter her:

www.facebook.com/naturligteknik

www.instagram.com/naturligteknik

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.